18.11.2014
Nyhed

Glade arkæologer: Det er en trelleborg

Nordporten i Vallø Borgring blev bygget i 900-tallet. Det viser kulstof 14-dateringer. Tro og håb hos arkæologerne Nanna Holm og Søren Sindbæk er blevet til fakta for alle.

Af Lisbeth Ammitzbøll

Kulstof 14-dateringer fra træværk i Vallø Borgrings nordlige port fortæller, at Danmark har fået endnu en vikingeborg, der er i familie med de kendte trelleborge.

”Da fundet blev offentliggjort i september, var vi ikke i tvivl om, at det var en trelleborg fra vikingetiden, vi havde fundet, men på nettet og blandt arkæologer er det siden blevet diskuteret heftigt, om vi havde ret. Nu ved vi endegyldigt, at vi har fundet en borg fra 900-tallet, ” fortæller museumsinspektør og arkæolog Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter.

Som tidligere beskrevet i Magisterbladet var det arkæologerne Nanna Holm og Søren Sindbæks evne til at samarbejde og udveksle viden fra deres respektive ekspertområder, der har ført til det første fund af sin art i Danmark i mere end 60 år.

Kulstof 14-dateringerne sætter byggeperioden et sted mellem ca. år 900 og begyndelsen af 1000-tallet.

”Vi kan endnu ikke sige, at det er Harald Blåtands borg, men med en datering til 900-tallet begynder nettet at strammes”, siger Søren Sindbæk, professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet.

Han fortæller, at arkæologerne stadig er på jagt efter et eksakt årstal.

”De ting, vi har opdaget om borgen i løbet af udgravningerne, peger i samme retning. Vi ved allerede, at der er rigtig gode chancer for at, vi kan få et fældende bevis i løbet af næste år”.