05.12.2014
Nyhed

Embedsmænd sygemeldt efter Eritrea-rapport

To embedsmænd fra Udlændingestyrelsen har modtaget en skriftlig advarsel efter faglig kritik af udfærdigelsen af en rapport om Eritrea. De to DM-medlemmers faglige vurderinger og troværdighed er beklikket og deres ytringsfrihed sat under pres, vurderer DM´s formand.

Af Pernille Siegumfeldt

”En meget alvorlig og principiel sag”.

Sådan lyder kommentaren fra DM´s formand Ingrid Stage til nyheden om, at to embedsmænd er blevet sygemeldt og har modtaget en skriftlig advarsel fra deres arbejdsplads, Udlændingestyrelsen.

Det skriver Berlingske.dk i dag, og Magisterforeningen, der organiserer de to, kan bekræfte, at det er tilfældet.

De to ansatte var med på den rejse til Eritrea i oktober måned, der mundede ud i det, der siden blev en stærkt udskældt rapport. Rapporten konkluderer, at situationen i Eritrea ikke er så grel, at flygtninge fra landet har krav på beskyttelse i Danmark.

Den konklusion er siden blevet draget stærkt i tvivl af såvel NGO´er som af den ene navngivne ekspertkilde, der har udtalt sig til rapporten. Eksperten, professor Gaim Kibreab fra London, har efterfølgende fortalt, at hans udsagn er blevet fordrejet.

Ifølge Berlingske.dk protesterede de to embedsmænd over den måde, som oplysningerne fra rejsen blev anvendt på. En tredje, der var med på turen, kontorchef Jakob Dam Glynstrup, holdt imidlertid fast i rapportens konklusioner.

DM´s formand Ingrid Stage understreger, at fagforeningen står klar med al den juridiske hjælp og rådgivning, de to ansatte i Udlændingestyrelsen måtte have brug for. Hun mener, den foreløbige omtale viser tegn på, at der kan være tale om en knægtelse af offentligt ansattes ytringsfrihed.

”Den her sag skal belyses fra alle vinkler. Noget kunne umiddelbart tyde på, at vi har at gøre med endnu en sag i rækken, hvor en embedsmand på et vist niveau presses til at bøje konklusionerne i en rapport på en måde, som rammer uskyldige mennesker på flugt. Hvis vores medlemmer er blevet sygemeldt og har fået en skriftlig advarsel, fordi de har strittet i mod en sådan praksis, er det en klar overtrædelse af reglerne for ytringsfrihed, og det ser vi med stor bekymring på”, siger Ingrid Stage til Magisterbladet.dk.