Morten Rosenvold Villadsen har bl.a. brugt sine barselsdage på at være i fædregruppe, besøge familie og gå til babysalmesang.
05.04.2019
Artikel

Sådan fik Morten to års orlov med to børn

Morten Rosenvold Villadsen har sammenlagt holdt to års orlov med sine to børn. For ham hænger livskvalitet og familietid sammen, og selvom han prioriterer sit job som selvstændig højt, må det ikke gå ud over familien.

Af Julie Elmhøj

For Morten Rosenvold Villadsen var det ikke et spørgsmål om, hvorvidt han skulle have lang orlov, da hans hustru fødte deres første barn for fire år siden. For ham gik det eneste tvivlsspørgsmål på, hvordan arbejdspladsen ville tage imod hans ønske.

“Det er vigtigt for mig at have tid med min familie, og det var afgørende for mig at være væk fra mit lønarbejde i en længere periode for at kunne zoome helt ind på familien”, siger Morten Rosenvold Villadsen, der dengang arbejdede som kommunikationsmedarbejder, men i dag lever af at holde foredrag, skrive bøger og afholde kurser om fridykning og undervandsjagt.

Arbejdspladsen tog dog fint imod hans drøm om orlov, og det endte med, at Morten Rosenvold Villadsen var væk et helt år. En del af tiden brugte han på at rejse til Azorerne med sin familie, hvor de “fridykkede, plukkede appelsiner og byttede nyfangede fisk for bananer”.

Den lange orlov var på alle måder en succes, og derfor ville Morten Rosenvold Villadsen gentage den med sit andet barn. På det tidspunkt havde han sagt sit job som kommunikationsmedarbejder op og var blevet tilbudt en konsulentstilling i et andet firma. Men firmaet mente ikke, at jobbet kunne forenes med hans planer om at tage lang orlov, og derfor endte han med at takke nej.

“Min hustru og jeg havde allerede planlagt en rejse til Madeira og Costa Rica, og de oplevelser og den tid, vi ville få, vil jeg til enhver tid prioritere over en jobmulighed”, siger Morten Rosenvold Villadsen, der efterfølgende besluttede sig for at forfølge sin drøm om at leve af at være ekspert inden for fridykning og undervandsjagt – blandt andet for at få tid og fleksibilitet ind i familiens hverdag.

For Morten Rosenvold Villadsen har tid med døtrene haft så høj prioritet, at han begge gange har finansieret det meste af sin orlov selv. Det betyder også, at han og hans hustru bevidst har prioriteret at bo til leje:

“Vi vil hellere have tid sammen end bruge vores tid på at betale af på et realkreditlån”. Morten Rosenvold Villadsen er ofte blevet spurgt, om det er kedeligt at være på orlov.

“Jeg kan indimellem synes, det er hårdt, men grundlæggende synes jeg, det har været enormt dejligt at have så meget tid med mine børn”, siger Morten Rosenvold Villadsen, der i de perioder, hvor familien ikke har rejst, bl.a. har brugt sine barselsdage på at være i fædregruppe, på at besøge familie og gå til babysalmesang.

Heller ikke spørgsmålet om, hvorvidt han er bange for at komme “bagud” i sin karriere, bekymrer Morten Rosenvold Villadsen:

“Jeg er ikke bange for, at det ødelægger min karriere. Tværtimod. Jeg har for eksempel brugt de seneste måneder på at skrive en bog, primært mens min datter har sovet. Man bliver sindssygt effektiv af at være på orlov”.