13.04.2018
Artikel

Verdens mest sejlivede dyr

Reinhardt Møbjerg Kristensen er arktisk biolog og professor på ­Statens Naturhistoriske Museum. Han har forsket i de hårdføre ­bjørnedyr, der kan overleve de mest ekstreme ­forhold. Nu er der fundet en ny art i Japan.

Af Farhiya Khalid

“Bjørnedyret kan overleve ekstrem kulde, komplet udtørring og en tur i det ydre rum. Jeg var med til at sende bjørnedyr ud på ydersiden af et rumskib i 2008, og de kunne overleve i syv år efter hjemvendelsen til jorden.

I gamle dage troede man, at de tre betingelser for alt liv var sollys, ilt og vand. Nu er det kun vand, der er tilbage. Bjørnedyret kan nemlig gå i kryptobiose, der betyder “skjult liv”, hvor den kan klare nærmest alle ekstreme forhold inklusive manglende ilt og det absolutte nulpunkt, der er -273 grader.

Det er både taksonomisk og medicinsk relevant. I dag kan vi fx fryse sæd ned, men vi kan ikke fryse et menneskehjerte ned, for man skal bruge det inden for få timer, hvis det skal fungere. Derfor er det interessant at undersøge, hvorfor bjørnedyret kan klare nedfrysning, når vi ikke kan.

Det går stærkt med at finde nye arter af bjørnedyr – især i havene. I dag har vi beskrevet 1.200 arter, men vi har kendskab til 10.000 arter. Så der er arbejde til de næste hundrede år.”