09.03.2018
Artikel

Juice med fårekyllinger

Jakob Rukov er ph.d. i molekylærbiologi. Han står bag Danmarks ­første insektfarm og fremstiller juice tilsat fårekyllinger.

Af Louise Egholm Burcharth

“Jeg stødte første gang på spiselige insekter i 2011, da jeg læste en artikel i The New Yorker. Jeg kendte intet til, at insekter kunne spises – eller deres gode egenskaber. Så det plantede et frø i mit sind.

Kødproduktion er en af de største CO2-syndere, og i fremtiden skal flere munde mættes. Så vi er nødt til at gøre noget anderledes. Insekters potentiale er enormt, da 100 gange mindre CO2 bliver udledt ved produktion af ét kilo fårekyllinger sammenlignet med ét kilo oksekød. Og så er de rige på proteiner og vitaminer og har umamismag ligesom kød.

Barrieren for at spise insekter er kulturel. Så det handler om at integrere dem i noget genkendeligt, hvilket er ideen med juicen “Syngja”. Jeg har haft mange på besøg, der absolut ikke skulle smage insekter. Men så har de taget et juiceshot, og to minutter efter snacker de hele insekter”.