02.12.2016
Artikel

Bag historien:
Henning Bro

Frederiksbergs stadsarkivar har fået mere tid til at formidle. Under dette års Golden Days Festival guidede han på en bustur til 1970’ernes beton på Frederiksberg.

Af Thomas Bøttcher


Foto: Jacob Nielsen

"Jeg var gymnasielærer, før jeg blev arkivar, men blev ret hurtigt træt af det. Jeg kan godt lide at formidle, men som lærer begynder du forfra år efter år. Det er som at rende rundt i et hamsterhjul.

Sådan er det ikke i et arkiv, for du sidder med historiens råstoffer, og dit arbejdsperspektiv er lineært.

Det var også grunden til, at jeg tog arbejde på Rigsarkivet og siden Grønlands landsarkiv. Men jeg kunne ikke holde ud at være på Grønland. For danskere er naturen uhyre insisterende, så enten er du friluftsmenneske og tager familien med på skitur i weekenden, eller også bukker du under for alkoholisme. Der var ikke noget imellem, og jeg havde hverken lyst til det ene eller det andet.

Det er nu ikke, fordi jeg ikke kan lide naturen. Tværtimod. Jeg bor på Sydsjælland, i Haslev, og kunne ikke bo i byen, selvom hele mit faglige omdrejningspunkt er byens historie. Jeg kan godt lide at være et sted, hvor jeg kan slå noget græs. 

Da jeg blev ansat som stadsarkivar i 1995, skulle jeg rydde op efter 30 års rod. Så længe havde man ikke haft en arkivar på Frederiksberg, men heldigvis kunne jeg uden problemer arbejde 60 timer om ugen dengang. I dag arbejder jeg omkring 45 timer om ugen og har fået mere tid til at forske og formidle. 
Under Golden Days kørte vi rundt i en gammel bus og besøgte 1970’ernes Frederiksberg. Dengang var Frederiksberg på en røvtur og næsten lige så nedslidt som København. Industrien flyttede ud sammen med de yngre generationer, og skattegrundlaget forsvandt. 

Jeg er meget rastløs. Det er udmærket, når man har fuldtidsarbejde, men jeg har ingen fritidsinteresser, og jeg frygter lidt, hvad der skal ske, når jeg går på pension om tre år. Det samme gør min kone. Jeg kan jo ikke kun skrive, der skal ligesom også andre boller på suppen. Hvem ved, måske skal jeg bygge det lokale arkiv op på Bogø, hvor vi flytter hen".