19.08.2016
Artikel

Tid til overvejelse

LEDER af Camilla Gregersen

Om sommeren har man tid til refleksion, og det plejer at være et frikvarter. Denne sommer har dog været præget af voldsomme begivenheder i udlandet, som nok har berørt os alle. Her tænker jeg på tragedien på den franske nationaldag i Nice og situationen i Tyrkiet, hvor tusindvis af akademikere er blevet suspenderet, fyret og nægtet udrejse efter det mislykkede statskup.

Dansk Magisterforening er en af de få akademiske fagforeninger, der er aktive på den udenrigspolitiske scene, og som man kan læse i dette Magisterblad, har vi gennem de internationale faglige organisationer taget afstand fra forfølgelse af akademikere i Tyrkiet og slået et slag for, at retsstaten ikke må sættes ud af kraft.

De udenrigspolitiske omvæltninger får mig endnu en gang til at tænke over, hvor vigtigt det er at arbejde for et samfund, der ikke skaber økonomisk og social polarisering, og hvor der er et demokratisk fundament med ytringsfrihed som mørtel. En vigtig ingrediens i et velfungerende samfund er også at have en veluddannet befolkning. Der er brug for reflekterende og kritiske mennesker til at føre samfundet videre.

Sommerferien bruger man også ofte til at sætte sit eget liv i perspektiv. Erfaringsmæssigt har Dansk Magisterforenings karrierekonsulenter ekstra travlt efter sommerferien. Ferien giver nemlig et pusterum fra den daglige trummerum, som giver mulighed for, at man kan se på arbejdslivet (og livet generelt) i et mere langsigtet perspektiv. Der er endelig masser af tid til at tænke og til at få nye vinkler på livet, mens man holder ferie med familien og har tid til samtaler og samvær på en anden måde, end man oplever, når hverdagen ræser af sted.

Mange bruger ferien til at overveje, om de er det rigtige sted fagligt, og det gælder både dem, der er i job, og dem, der er mellem job eller netop er færdiguddannet. En del overvejer måske endda at springe ud som selvstændig. Inde i bladet kan man læse, at antallet af iværksættere med en lang videregående uddannelse er steget med knap 10 procent, og det er særligt kvinderne, der vælger at springe ud og starte eget firma. Men fordi man bliver selvstændig, har man stadig brug for en fagforening, og det er essentielt, at der bliver opretholdt et højt indtægtsniveau for selvstændige akademikere, der selv skal opspare pension og ferie samt penge til sygdomsforløb.

Vi tænker i løbet af sommerferien også over, om der er balance i livet, og hvordan hverdagen med interessante og krævende job bedre kan gå op med et travlt privatliv, hvor familie og interesser også kræver tid og kræfter. Alt for mange akademikere har i kortere og længere perioder af deres arbejdsliv svært ved at få enderne til at mødes. Hvert andet medlem siger i en ny DM-undersøgelse, at det er svært eller meget svært at få arbejdet og fritiden/familielivet til at balancere. Det påvirker arbejdsglæde, effektivitet og mulighed for at udvikle arbejdet og opgaverne.

Ferien er et godt tidspunkt til at standse op, trække vejret dybt ind og foretage et 360-graders eftersyn og overveje, hvad det er, der skaber glæde. Men ferieovervejelserne skal helst blive til mere end blot refleksioner, der fordamper. I DM hjælper vi dig gerne med at sætte ord på dine muligheder og diskutere, hvordan de kan føre til handling. Så brug din fagforening – karrierekonsulenterne sidder klar ved telefonerne.