12.06.2015
Artikel

Kender du magistertypen?

Bymennesker, kulturforbrugere, værdipolitisk venstreorienterede og stamkunder i Irma. Ved hjælp af et markedsanalyseværktøj har vi fået udpeget de fem persontyper, der er mest almindelige blandt medlemmerne i Dansk Magisterforening.

Af Lasse Højsgaard
Tegninger: Adam O


Jazzmagistre

(Kulturnauterne – største gruppe i DM)
De har ingen børn, men til gengæld både tid og råd til at dyrke de kulturelle interesser, der karakteriserer gruppen. Aldersmæssigt findes de over hele paletten, lige fra unge i tyverne til pensionister, typisk i hovedstadsområdet eller i de store byer. De ældste er formentlig dem, man ser på billeder fra de københavnske jazzklubber i 60’erne, hvor den intellektuelle ungdom sad med hornbriller, piber og islænder­sweatre. Siden er der løbende kommet yngre skud på stammen – med og uden piber. I forhold til andre grupper boner de voldsomt ud på deres forbrug af kultur, især udstillinger, museer, klassiske forestillinger og til dels teatre og popkoncerter. De læser naturligvis også flittigt i bøger og aviser.

Økonomisk tilhører de den velstillede del af befolkningen med fast arbejde, hvis de da ikke er gået på pension. Radikale Venstre har en markant vælgertilslutning i denne gruppe, men der er også borgerlige stemmer iblandt.


Lavprismagistre
(Duopolerne – 2.-største gruppe i DM)
Ikke alle højtuddannede er ved muffen. En del af dem lever en økonomisk set mere stille tilværelse i storbyernes mindre lejligheder. Dem finder vi blandt andet i gruppen duopolerne, der kendetegnes ved de små og mellemstore ejerlejligheder og en lille overrepræsentation i de lavere socialklasser.
Hvor mange af deres veluddannede fagfæller dyrker de dyrere vaner, er duopolerne mere til Netto og Fakta. Pengene bruges i stedet på kulturliv og byture, og deres sociale liv er også ganske rigt. Medieforbruget er moderat, men en avis som Information har i denne gruppe ganske mange læsere, som i øvrigt typisk bor alene og ikke har nogen børn.
Politisk set ligger der flest stemmer på venstrefløjen, men Liberal Alliance henter en hel del stemmer her.


Caffe latte-magistre
(Ung andel – 3.-største gruppe i DM)
Uddannelsestiden er overstået, og karrieren er ved at komme i gang, men de befolker stadig brokvartererne fra V til Ø samt de største provinsbyer, mens de planlægger familiefremtiden eller bare lever det glade singleliv på storbyens cafeer.
Fuldtidslønningerne er begyndt at tikke ind efter de magre år på SU, og selvom gælden fra andelskøbet tynger, bliver der givet los på biografture og koncerter, men også på køb af luksusprodukter og madvarer i Irma-klassen, når vennerne kommer til middag. Take­awaymad har også et godt kundegrundlag i denne gruppe.

Til gengæld har de ikke arvet deres forældres medievaner med dagbladsabonnementer og tv. Så hellere en gratisavis og House of Cards på Netflix. Biler har de heller  – endnu.

Rød blok høster mange stemmer her. Især Enhedslisten henter en stor del af deres vælgere, og der er da også god genklang på interessen for miljøproblemer og en humanistisk flygtninge­politik.


Ungdomsmagistre
(Første stop – 4.-største gruppe i DM)
Her har vi de unge magistre, der er flyttet i egen lejlighed. Typisk er de stadig under uddannelse eller i begyndelsen af karrieren. De findes i København og omegn, men også i høj grad i de større provinsbyer. Næsten ingen af dem har børn, og de fleste bor fortsat alene.

I denne gruppe bliver der naturligvis gået til stålet, når det gælder popkoncerter og diskoteksbesøg, og så spilles der en hel del online- og hasardspil i denne gruppe. Der hentes mange pizzaer, men de kan også fyre op under kogepladerne og lave god mad, når vennerne kommer forbi. Og så er de flittige til at motionere.

Aviser gider de ikke læse. Til gengæld stener de en hel del til film på betalingskanalerne. Og så er de naturligvis online med deres Facebook og andre sociale medieprofiler i samtlige døgnets vågne timer.

Politisk fordeler de sig jævnt på begge sider af midten. Venstre, Radikale og Enhedslisten får flest stemmer, mens Dansk Folkeparti næsten ingen får. Den politiske interesse er dog ikke tårnhøj i forhold til flertallet.


Rødvinsmagistre
(Formue og formåen – 5.-største gruppe i DM)
Penge og lønninger er ikke noget, man snakker højt om, men når det gælder gruppen “Formue og formåen”, er der simpelthen ikke nogen vej udenom: De er skiderige. Næsten halvdelen har en husstandsindkomst på 1.275.000 kroner om året, og det gør dem til de rigeste af alle Conzooms grupper.

De fleste er lidt oppe i årene, så pengene er kommet til gennem adskillige årtier på arbejdsmarkedet, især i lederstillinger og højtlønnede job. De bor i villaer uden for – og nok især nord for – København, men starter gerne en af bilerne op og tager turen ind til byen for at investere i kulturoplevelser og mad på de bedre restauranter. Og apropos mad: Meny-kæden ville gå rabundus uden disse mennesker.

Holdningerne er borgerlige – på den Connie Hedegaard-agtige måde. Man er ikke bange for udvikling, globalisering og flygtninge, og indsamlerne fra Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp ringer aldrig forgæves på døren i et af disse hjem. Rødvinsmagistrene synes dog gerne, at der må strammes lidt op på overførselsindkomsterne og har fokus på personlig succes.