07.11.2014
Artikel

24 delte halv million i DM

Af Lisbeth Ammitzbøll
En studierejse til særlige musikmiljøer i New York, en researchtur til Grønland med udgifter til hundeslæde, et udviklingsprojekt, hvor stof fra DR’s arkiv bliver brugt til at formidle særligt kunstneriske, radiofoniske frembringelser, der på et tidspunkt kan høres af alverden i en lyttebiograf på Statens Museum for Kunst.

Verden er blevet større og mulighederne flere for 24 glade modtagere af årets UBVA-legater til tv- og radiomedarbejdere. De kan nu realisere en lang række projekter i form af researchture, efteruddannelse, forskning, udvikling og deltagelse i internationale konferencer.

De 24 legater blev delt ud ved en reception i DM, der administrerer legaterne i samarbejde med AC’s Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde.

I alt har en halv million kroner fundet vej til akademiske radio- og tv-medarbejdere. Ansøgerbunken var dog næsten dobbelt så høj. 46 ansøgere søgte om lidt over en million. I stedet for at smøre beløbene tyndere ud har udvalget valgt at prioritere projekterne.

Den halve million kroner stammer fra Copydan. De fleste Copydan-penge bliver sendt direkte til de ophavsmænd og -kvinder, hvis værker er blevet videreudnyttet. Men i nogle tilfælde kan Copydan ikke finde frem til de egent­lige indehavere af rettighederne. Det gælder blandt andet de afgifter, som distributører af kabel-tv betaler. I de tilfælde havner pengene hos organisationer som for eksempel AC, hvor de bliver brugt til en række aktiviteter til gavn for medlemmerne. En af aktiviteterne er legater til radio- og tv-medarbejdere.