06.06.2014
Artikel

Tænkeri

Af Mogens Tanggaard

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Tænk sig at have et Tænkeri! Det lyder helt vildt. Et sted, hvor man kan gå ind at tænke. Alene eller sammen med andre. Det har man i Berlin i bydelen Kreuzberg. Denkerei.

Magisterbladet har besøgt dette Tænkeri og manden bag, ikonet Bazon Brock, professor emeritus i æstetik og kulturformidling og med øgenavnet “supertænkeren”.

I alt, hvad han gør, er der en provokation. “Modernitetens måske mest destruktive tvangstanke er troen på, at alle problemer kan løses. Et problem har kun betydning, hvis det ikke kan løses, ellers er det ikke et egentligt problem”, slår den 77-årige aktionskunstner fast.

Som kommentar til de klimatiske skrækscenarier siger han: “I sidste ende virker opfindelsen og brugen af paraply og solcreme måske som en defensiv tilgang til vejrproblematikken. Men også den langt klogeste”. Det skal jo nok få nogen op af stolene.

Det er dog ikke kun anarki og provokation, Brock er drevet af. Han er også ægte bekymret. Blandt andet for universiteterne. “Kravet om at opstøve eksterne midler er så udpræget, at det ikke bare er legitimt, men ligefrem påkrævet at nedgradere sit videnskabelige arbejde til jagten på penge. Ethvert forskningsprojekt skal i dag være så dumt formuleret, at selv uvidende partnere med økonomiske midler er i stand til at fatte det”. Så er vi hjemme igen.

Go’ fornøjelse med Denkerei på siderne 34-37.