27.09.2013
Artikel

Produktivitets-kommission på målekurs

Der er solide tiltag i Produktivitetskommissionens anbefalinger, men DM’s næstformand advarer mod endnu mere måling og vejning af resultater i det offentlige.

Af Franciska Lee Beckett
Regeringen er åben over for mere resultataflønning i det offentlige. Det har finansminister Bjarne Corydon (S) meldt ud, efter at regeringens Produktivitetskommission er kommet med sine anbefalinger, der blandt andet indeholder en tættere kobling mellem løn og præstationer.

“Jeg er ikke enig i, at resultatløn altid er motiverende. Men det er godt, at kommissionen har fokus på lokalaftaler – så længe der er centrale aftaler, der sikrer reallønnen. Den hidtidige erfaring med ny løn er, at der sjældent er midler af nævneværdig størrelse at forhandle om lokalt. Og det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt, når lønsystemet er indrettet til at fordele en del af lønnen lokalt”, siger næstformand i DM Peter Grods Hansen.

Han peger på, at resultataflønningen er et ledelsesinstrument, der skal varetages med stor forsigtighed.

“Der er en tendens til, at kommissionen har fokus på at måle og veje resultater. Selvfølgelig skal medarbejderens resultater være i fokus. Sådan bør det altid være. Men fokus skal ikke kun være rettet på resultaterne. Der skal også fokus på medarbejderens trivsel og karrieremæssige udviklingsmuligheder – og et godt arbejdsmiljø skaber også bedre resultater. Derfor skal man være forsigtig med at flytte for meget fokus på kvaliteten i arbejdet over på løn”, siger Peter Grods Hansen.