18.01.2013
Artikel

Seniorerne vil være til nytte

Af Pernille Siegumfeldt
Trenden er, at flere og flere kontakter os, allerede før de går på pension eller efterløn. De vil gerne bruge deres kompetencer og uddannelse til noget nyttigt, også når arbejdslivet er slut, og de stadig har kræfterne til det”.
Sådan lyder meldingen fra organisationen Seniorer uden Grænser, som har specialiseret sig i at lave projekter inden for fx miljø-, skole-, – og kvindeområdet i udviklingslande, bl.a. ved at sende frivillige, ulønnede seniorer af sted som arbejdskraft på projekter af kortere eller længere varighed.
I lighed med andre frivilligorganisationer tager formand Margrethe Bogner imod et stigende antal henvendelser fra folk, der forbereder sig på en aktiv tredje alder.
“De vil bruge deres liv konstruktivt. De gider ikke bare tage på charter- eller golfture, og de har masser af ressourcer, også økonomisk. Det koster at lave frivilligt arbejde, hos os skal man selv oftest betale for både billetten og opholdet”, forklarer Margrethe Bogner.
I dag er foreningen, med formandens ord, hjemsted for en frygtelig sæk lopper, 300 i alt. Pengene til at drive projekter for kommer fortrinsvis fra CISU, Danidas pulje for miniprojekter og/eller private sponsorer. Medlemstallet er støt stigende, og det er især akademikere, der melder sig under fanerne.
“Selvfølgelig oplever vi at indgå et uheldigt samarbejde med uforbederlige romantikere, der knækker nakken på at blive sendt ud i projekter i fattige slumområder eller langt fra civilisationen. Men langt de fleste, som kontakter os, gør det som led i grundige forberedelser til en aktiv og meningsfyldt seniortilværelse. Det er ikke nogen let opgave at få midler til projekter, men akademikere kan beskrive, lede og evaluere projekter, og de, der bliver hængende, har et drive og kan sætte ting i gang”, fortæller Margrethe Bogner.