18.01.2013
Artikel

65-årige smides fortsat ud af a-kassen

Af Martin Ejlertsen
Når danske lønmodtagere når folkepensionsalderen, smides de automatisk ud af a-kassen. Sådan har det været i årevis, og sådan vedbliver det nu at være. Loven har ellers været skarpt kritiseret af både Ældre Sagen, faglige organisationer og a-kasser, som Magisterbladet også tidligere har beskrevet. Loven fik Ældre Sagen til at lægge sag an mod Beskæftigelsesministeriet for aldersdiskrimination, men i oktober måned 2012 gav Østre Landsret regeringen medhold i, at der ikke er tale om aldersdiskrimination. Danske lønmodtagere kan derfor fortsat automatisk smides ud af a-kassen, den dag de er berettiget til folkepension.
Magisterbladet skrev om loven helt tilbage i 2009, hvor blandt andre formand i Magistrenes A-kasse Frederik Dehlholm kaldte loven for diskriminerende. Blandt flere partier på Christiansborg var der ellers sidste år forståelse for kritikken mod loven. Både Socialdemokraterne, SF og Venstre meldte ud, at reglerne strider mod tankegangen om, at danskerne skal fortsætte længere på arbejdsmarkedet. Og flere velfærdseksperter talte desuden for, at loven burde laves om.
“Det er en mærkelig lov. Når man ikke er dækket af en a-kasse og derigennem er sikret dagpenge længere, er det risikofyldt at blive fyret. Der er al mulig god grund til at ophæve den lov, hvis danskerne skal have et incitament til at fortsætte med at arbejde, selv om de kan gå på pension”, sagde arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen.
Formand for Ældre Sagen Bjarne Hastrup undrer sig meget over, at politikerne vil have, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet, samtidig med at seniorerne bliver smidt ud af a-kassen, når de kan modtage folkepension.
“Dommen er så ærgerlig for det danske arbejdsmarked. Det er signalforvirring af værste skuffe. Samfundet har brug for, at de ældre bidrager længere på arbejdsmarkedet. Men arbejdsløshedsforsikringen stopper på klokkeslæt”, siger Bjarne Hastrup om Østre Landsrets afgørelse.
Ifølge Danmarks Statistik var der i 2011 knap 97.000 danskere over 65 år, som var beskæftiget. Den gruppe er i øvrigt vokset med 50 procent de seneste 10 år. me