13.01.2012
Artikel

Landbruget angriber miljømedarbejdere

Topadvokat for landbruget opfordrer landmænd til at gå personligt efter kommunale miljømedarbejdere.

Af Thomas Bøttcher

Når landmænd skal føre sag mod en kommune, skal de direkte forsøge at miskreditere de kommunale miljøsagsbehandlere.

Sådan lød opfordringen fra advokat Steffen Olsen-Kludt for nylig på et møde for 150 sjællandske landmænd arrangeret af landets største landboforening Gefion.

På mødet fortalte Steffen Olsen-Kludt, at han i forbindelse med sager rutinemæssigt forsøger at finde belastende oplysninger om den ansvarlige kommunale sagsbehandler. Er medarbejderen medlem af eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening eller har ytret private holdninger om miljøet i lokale aviser, afslører det ifølge advokaten, at den pågældende offentligt ansatte slet og ret er inhabil og ikke er i stand til at behandle en sag professionelt.

Steffen Olsen-Kludt fortalte endvidere, at metoden ved flere lejligheder har givet pote. “Enkelte gange er det lykkedes os at få fjernet personen fra sagen”, sagde Steffen Olsen-Kludt ifølge Effektivt Landbrugs referat af mødet.

Advokatens udtalelser vækker harme i DM.

“Privatpersoner har naturligvis ret til at være medlem af en forening eller ytre sig offentligt, uanset om man så i øvrigt er offentligt ansat eller arbejder med miljøsagsbehandling i en kommune. Hvis det, han siger, er sandt, så kan man ikke andet end opfatte det som et angreb mod offentligt ansattes ret til at ytre sig”, siger Peter Grods-Hansen, formand for de offentligt ansatte i DM.

Han afviser samtidig Steffen Olsen-Kludts beskyldninger om inhabilitet.

“Det er det rene sludder. Vi taler her om professionelle mennesker, der selvfølgelig er i stand til at behandle sager objektivt, følge lovbestemmelserne og i øvrigt varetage deres opgaver på en ordentlig måde. Det er meget bekymrende, hvis det er rigtigt, at henvendelser fra landbruget kan føre til, at medarbejdere bliver fjernet fra en sag”.