19.08.2011
Artikel

Jeg ville hellere have læst… statskundskab

Af Liv Alfast Kretzschmer
Mange af humanisterne har ikke bare fortrudt deres valg af fag, men har også et klart bud på, hvad de ville have læst i stedet. Topscoreren er måske lidt overraskende statskundskab fulgt af psykologi. Listen bærer præg af, at mange gerne ville have læst en professionsuddannelse, hvor det er tydeligt, hvad man skal arbejde med, frem for et mere ukonkret fag, hvor man selv skal skabe sig et jobområde. Psykologi, kommunikation, journalistik, it-uddannelse, medicin, jura, arkitektur og de mellemlange uddannelser som lærer eller sygeplejerske peger i den retning.

Og det er da også det, en del begrunder deres “omvalg” med. Som flere helt kort skriver i undersøgelsen: “Jeg ville have valgt en mere erhvervsrettet uddannelse”. En anden skriver om sin ønskeuddannelse: “En mere konkret uddannelse. Dansk er desværre et skraldespandsfag, hvor ens kompetencer flyver i øst og vest. Alt for bredt”. En er lidt i tvivl, om det skulle have været et andet fag: “Både og. Litteraturvidenskab ville jeg vælge med hjertet, men ud fra et karrieremæssigt synspunkt havde jeg måske valgt noget mere erhvervsrettet”.

En del ved ikke præcis, hvilken uddannelse de hellere ville have valgt, men svarer: “Noget, der ikke ville føre til et kontorarbejde” eller “Noget med bedre ansættelsesmuligheder. Et mere “værdsat” fag”. Andre fortryder, at de ikke valgte to gymnasiefag og fx læste oldtidskundskab i stedet for et fag, der ikke er en del af gymnasiet, fordi det havde givet bedre jobmuligheder.

Hitliste over de fag, humanisterne hellere ville have læst

 1. Statskundskab
 2. Psykologi
 3. CBS/cand.merc.
 4. Kommunikation
 5. Journalistik
 6. Sociologi
 7. ITU
 8. Samfundsfag/samfundsvidenskab
 9. Medicin
 10. Naturvidenskabelige fag
 11. Ikke-akademiske uddannelser
 12. Jura
 13. Arkitektur/design