10.12.2010
Artikel

DM-medlem nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

Af Martin Ejlertsen

I 2011 fejrer Nordisk Råds Litteraturpris 50 år. Prisen i det store jubilæumsår kan ende i hænderne på DM-medlem Josefine Klougart. Hun er nemlig nomineret for sin debutroman “Stigninger og fald”, og det er så vidt vides første gang i historien, at Nordisk Råds Litteraturpris kan gå til en debutant.

Josefine Klougart havde da heller ikke tænkt tanken, at hun kunne blive nomineret, og hun brød grædende sammen, da hendes søster ringede og fortalte hende den glædelige nyhed kort efter offentliggørelsen af nomineringerne – og lige før Magisterbladets deadline.

“Det er normalt, at prisen og nomineringerne gives til mere etablerede forfattere med et længere forfatterskab bag sig. Så det gør det hele endnu mere overvældende. Det er meget rørende for mig at få denne store anerkendelse”, siger Josefine Klougart.

Romanen blev skrevet hen over et halvt år på Vartovkollegiet ved Rådhuspladsen, hvor Josefine Klougart boede, mens hun gik på Forfatterskolen. I lang tid vidste hun faktisk ikke, at de mange små tekster skulle blive til en roman. Men langsomt viste der sig slægtskab og mønstre, som på et tidspunkt gjorde det muligt for hende at se romanen for sig. Den blev sendt ind til forlaget Rosinante, som var begejstret og faktisk udgav romanen stort set uredigeret. Hun kalder selv starten på sin forfatterkarriere for en “luksusstart”, og hun håber, at nomineringen vil åbne op for flere end de knap 2.000 læsere, som indtil videre har købt bogen.

“Jeg formoder, nomineringen vil betyde en større chance for at blive oversat. I første omgang til de andre nordiske sprog, men forhåbentligt til flere. Det baner vejen for at udvide min læserskare, så flere mennesker kan komme i kontakt med min bog. Det kan jeg kun være meget glad for”, siger hun.

Lige nu lægger Josefine Klougart sidste hånd på sin anden roman “Hallerne”, som udkommer i januar måned. Så kan hun passende koncentrere sig om den indtil den 12. april 2011, hvor det offentliggøres, hvem der får prisen.