10.12.2010
Artikel

Noveller rykker på nettet

Lysten til at give novellen en kærlig hånd fik makkerparret Anne Zenon og Vivian Lee Chrom til at starte et novelleforlag på internettet. De har netop udvidet med undervisningsmateriale til noveller.

Af Martin Ejlertsen

Novellen trænger til en kærlig hånd. Den skal løftes frem i danskernes bevidsthed igen. Det ønske har makkerparret Anne Zenon og Vivian Lee Chrom arbejdet på at realisere gennem knap halvandet år. De manglede bare den helt rigtige idé til at føre det ud i livet. Idéen blev at udgive noveller på nettet på deres eget forlag, novelleforlaget.dk. Her kan kunderne desuden selv bygge deres egen bog ud fra de noveller, som udgives på forlaget.

De henvendte sig til Forfatterskolen, hængte plakater op og skrev til forfattere, som efter deres mening gjorde noget særligt for novellen, for at høre, om de ville være med. Flere syntes, idéen var glimrende, og makkerparret kunne således præsentere 19 forfattere, da novelleforlaget.dk gik i luften. Det er vokset til 38 forfattere.

De fleste er allerede etablerede forfattere som Jan Sonnergaard, Dorte Nors og Kaare Bluitgen, men også både helt nye og gamle, klassiske danske forfattere som Steen Steensen Blicher, H.C. Andersen og Herman Bang findes i sortimentet.

“Vores koncept er, at novellerne skal kunne købes enkeltvis, ligesom man køber sange på iTunes. Vi har valgt noveller, der har høj kvalitet. Så har vi lavet en appetizer til hver novelle på hjemmesiden, og hver novelle kan desuden købes som lydfil indtalt af professionelle oplæsere”, siger Anne Zenon.

Voksende interesse
Interessen for forlaget og budskabet om at skabe ny interesse for novellen vinder indpas. Forlaget har lige nu 800 personer oprettet som brugere på hjemmesiden. Og interessen for at få udgivet noveller på forlaget er ligeledes stor.

“Nogle forfattere bliver overrasket over, hvor længe de skal vente på svar fra os, men det vælter ind med noveller. Vi har i perioder bunker på over 80 noveller liggende”, siger Anne Zenon og forklarer, hvorfor de netop har kastet deres kærlighed på novellen.

“Novellen som genre har traditionelt set haft en begrænset læserskare. Vi gør derfor meget ud af at understrege, at novellen er en god historie på linje med en roman. Det er bare en kortere historie, som kan have lige så meget dybde. Og så mener vi, at novellen passer godt ind i en tidsalder, hvor der ikke er så meget tid til at læse, og til de medieformer, som er aktuelle lige nu”, siger Anne Zenon.

Ny undervisningsportal
Indtil videre har forlaget haft 150 betalende kunder. Det er ikke nok til, at Anne Zenon og Vivian Lee Chrom kan leve af det. Begge har da også fuldtidsarbejde ved siden af. Da flere af kunderne er gymnasie- og skolelærere, fik de idéen til at etablere en undervisningsportal, som er tæt knyttet til forlaget. Den 4. november gik de derfor i luften med novelleundervisning.dk, hvor de tilbyder digitalt undervisningsmateriale til novelleundervisning i folkeskolen og gymnasiet.

“På dette område oplever vi en endnu større interesse end for novelleforlaget. Efter 14 dage har vi allerede lavet aftaler med tre kommuner og med i alt 20 skoler. Vi håber, det vokser, og vi ser meget ambitiøst på det. Der skal et højt serviceniveau til for at give brugerne en god oplevelse, så det er bestemt ikke ren hobbyvirksomhed”, siger Anne Zenon.