10.12.2010
Artikel

Den levende fortid

”Jeg elsker det mere end noget andet, jeg beskæftiger mig med”. Så kort kan Karin Lützen beskrive sit forhold til at skrive. Kærlighedsforholdet har efterhånden resulteret i en række gode historier om historien.

Af Liv Alfast Kretzschmer

Den fortællende skrivestil, som Karin Lützen elsker så højt, har netop indbragt hende en pris fra forfatterkollegerne.

Som barn og ung var hun ikke i tvivl om, at hun skulle skrive bøger. Men det blev forventet, at hun tog en uddannelse, så hun “tumlede” ind på universitetet, som hun kalder det. På universitetet var tilbagemeldingen, at det fortællende ikke måtte tage overhånd. I dag er hun meget opmærksom på den fine balancegang og de grundlæggende regler, der skal overholdes i forskningen.

Hendes første bog, “Hvad hjertet begærer”, var en omskrivning af universitetsspecialet. Det kom i stand, fordi hun bidrog til “Kvinde kend din krop” og gjorde forlaget opmærksom på specialet. Hendes nyeste bog, “Mors hemmelighed”, fik megen omtale sidste år og er solgt i 10.000 eksemplarer. Den handler om hendes opdagelse af, at hendes franske mor var barn af jødiske indvandrere fra Rumænien. I bogen sætter hun sin personlige opdagelsesrejse ind i en historisk sammenhæng med den jødiske indvandrings historie, og formen blev rost, da hun i november modtog Den Faglitterære Pris, som Dansk Forfatterforening står bag. I begyndelsen vidste Karin Lützen intet om emnet, og var heller ikke sikker på, om det var en historie, der skulle udgives.

“Men når jeg fortalte venner og bekendte om de opdagelser, jeg løbende gjorde om min mor og hendes baggrund, var der stor interesse, og jeg kunne se, at jeg havde fat i en historie, som var interessant”, fortæller Karin Lützen.

Den Faglitterære Pris har hun håbet på at få, siden hun debuterede, fordi den netop belønner forfattere, der formår at fortælle deres fag på en levende måde. Pengene vil hun bruge til at købe sig fri fra sin undervisningsforpligtelse, så hun kan hellige sig sit nye – og endnu hemmelige – skriveprojekt.

Karin Lützen har efterhånden været forfatter i 30 år og oplever, at hun er blevet dygtigere og mere professionel med tiden.

“Samarbejdet med redaktører har lært mig en masse, og det har hjulpet på min skrivestil at skrive klummer og artikler til Weekendavisen, hvor jeg har fået mange tilbagemeldinger fra læserne. Det er sjovt, men også vigtigt at popularisere sit stof og få det ud hurtigt”, siger Karin Lützen, som blandt andet har skrevet om sommerferiens historie til avisen.