14.05.2010
Artikel

“Systemet ser ud til at være skruet forkert sammen”

Danske grænsearbejdere kan ikke få dagpenge fra deres danske a-kasse, når de bliver ledige, selv om de har betalt og været medlem i årevis. Magisterbladet har spurgt formand for Magistrenes A-kasse Frederik Dehlholm, hvad han synes om den praksis, a-kasserne skal følge.

Af Martin Ejlertsen
Ifølge lovgivningen kan danske grænsearbejdere, som er medlemmer i danske a-kasser som jeres, ikke få danske dagpenge, hvis de bliver ledige. Hvad synes MA om, at danske a-kasse-medlemmer snydes for størrelsen af dagpenge, når de bor i udlandet? – for eksempelvis svenske dagpenge er jo langt mindre end danske dagpenge.
“Systemet ser ud til at være skruet forkert sammen. Der er ingen mening i på den ene side at være tvunget til at skulle betale til den dyrere danske a-kasse, når man bor i Sverige, men arbejder i Danmark, og så på den anden side, når man bliver arbejdsløs, at blive overflyttet til en svensk a-kasse og få den lavere svenske understøttelse”.

Hvordan synes du, dagpengesystemet bør være skruet sammen for danske grænsearbejdere, nu hvor du påpeger, at systemet ser ud til at være skruet forkert sammen?
“Tingene må i det mindste hænge sammen, således at man får understøttelse fra den a-kasse, man skal/kan være medlem af. Det vil sige, at enten følger a-kassen og understøttelsen hinanden, der hvor man arbejder, eller også følger a-kassen og understøttelsen hinanden i det land, man bor i. Derudover bør der stadig være dispensationsmuligheder, som der hidtil har været ifølge Miethe-dommen”.

Advarer MA altid sine medlemmer om denne lovgivning og risici forbundet hermed, når medlemmerne flytter til udlandet og bliver grænsearbejdere, og oplyser MA samtidig altid medlemmerne om muligheden for at få Miethe-status?
“Ja, vi vejleder altid medlemmer om reglerne, når vi får oplysning om adresseændring til udlandet. Herudover oplyser vi om forholdene for grænsearbejdere på vores hjemmeside, ligesom vi kan oplyse om disse forhold i vores nyplanlagte nyhedsbrev til alle medlemmer af MA, som vi kan få e-mail-adresser på. Når vi kan se, at et medlem muligvis vil kunne få en dispensationsansøgning igennem i Arbejdsdirektoratet med henvisning til Miethe-dommen, så opfordrer vi medlemmet til at gøre forsøget”.