29.04.2010
Artikel

Nyt job: Steen Bille

Steen Bille, 56 År, Fra studievært og programmedarbejder ved DR til spillefilmskonsulent i Det Danske Filminstitut.

Af Pernille Siegumfeldt
Hvorfor – i en alder af 56 – er du sprunget til et nyt og krævende job, hvor lønnen er dårligere og ansættelsesvilkårene ringere?
Fordi jeg trænger til at udfordre mig selv på nogle andre områder, og fordi det er ved at være sidste udkald, hvis jeg skal prøve noget nyt i mit arbejdsliv. Samtidig føles springet ikke så stort, da jeg – sideløbende med min ansættelse i DR – selv har arbejdet med film og skrevet filmmanuskripter.

Til gengæld for de ringere ansættelsesvilkår får du vel i det mindste lejlighed til at drikke en hel del mere champagne på jobbet og spadsere op ad nogle flere røde løbere?
Det håber jeg sandelig! Efter nogle år bliver folk i branchen lidt festivaltrætte, men jeg glæder mig meget til den del af jobbet. Jeg har jo været i både Berlin og Cannes som reporter, og jeg kan godt lide at træde ind i den tilstand, en festival er. Hvis man ser bort fra den megen bling-bling, er det jo samtidig et fantastisk sjovt og væsentligt mødested for filmfolk fra hele verden.

Du har været en markant radiostemme igennem en årrække. Nu skal du til at arbejde lidt mere bag kulisserne ...
Ja, og det passer mig fint at tage et skridt væk fra mikrofonen i en periode. Jeg kan samtidig se en del paralleller til mit job i DR. Som spillefilmskonsulent skal jeg stille de samme kritiske spørgsmål, som jeg stillede mine gæster i studiet. De ansøgere, der kommer for at få støtte fra Filminstituttet, skal også skærpe deres historier, så deres sag står stærkere.

Hvad bliver din største udfordring som spillefilmskonsulent?
Det bliver uden tvivl at kunne balancere imellem at være hjælper og gatekeeper. Jeg har selv flere gange siddet med hatten i hånden på selvsamme kontor, som jeg har fået nu. Jeg kender følelsen, både af at få et ja og få et nej. Ud af mange gode projekter kan jeg jo kun støtte nogle få med sparring og penge. Så jeg bliver nødt til at være en bisse og gøre mig hård indimellem.

Samtidig bliver du en af de mest magtfulde mænd i dansk film ...
Det er jo også derfor, at Filminstituttet har organiseret sig, så en spillefilmskonsulent højst kan sidde i stolen fem år ad gangen. Jeg får magt, ja, men vil gøre alt for at bekæmpe den arrogance, som magten kan føre med sig! psi