29.04.2010
Artikel

JA til nye overenskomster

200 privatansatte medlemmer af DM har fået nye overenskomster. De arbejder i CSC, TDC, Københavns Lufthavne, De Gule Sider og Dansk Firmaidrætsforbund.

Af Lisbeth Ammitzbøll
En solparasol eller et par bøger eller en tur i biffen med familien. Uden popcorn.

De nye overenskomster har kun ringe effekt på månedslønnen efter skat for DM’s medlemmer i CSC, TDC, Københavns Lufthavne, De Gule Sider og Dansk Firmaidrætsforbund.

Første år giver de nye overenskomster omkring en enkelt procent i lønstigning. Næste år lægges 1,75 procent oveni.

“Procentmæssigt lyder det ikke af meget, men der er alligevel nogle ting, der peger fremad”, vurderer Frederik Dehlholm, der er formand for DM’s privatansatte medlemmer.

“Vi har afvist arbejdsgivernes forsøg på at sætte arbejdstiden op. På TDC og De Gule Sider har vi fået en ekstra fridag, nemlig fredag efter Kristi himmelfartsdag, og vi har fået en ekstra uges barsel til både moren og partneren. Hos Københavns Lufthavne er man nu berettiget til 31 uger med fuld løn i forbindelse med familieforøgelse. Derudover har DM’erne hos CSC stillet sig solidariske og sørget for, at ingeniørerne nu har fået en del af de goder, DM’erne tidligere har tilkæmpet sig”, siger han.

Frederik Dehlholm fremhæver, at de aftalte lønstigninger er et minimum, og at mange DM-medlemmer vil få større stigninger. Han foreslår, at man sætter DM’s lønstatistik under lup. Den viste sidste år en gennemsnitlig lønstigning på 6,1 procent.

“I de lokale lønforhandlinger – generelle eller helt individuelle – vil jeg opfordre til, at man kigger ganske nøje på vores lønstatistik og bruger den aktivt”, siger Frederik Dehlholm.

Sådan stemte de
Da alle stemmer var talt op 21. april, stod forligsmand Asbjørn Jensen med et klart ja til sit mæglingsforslag til nye overenskomster. Over en halv million lønmodtagere fik en stemmeseddel. 34 procent brugte den. Af dem stemte 64 procent ja.

I afstemningen deltog næsten 500 akademikere. De nye overenskomster gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. marts i år.