26.03.2010
Artikel

Ansøgerboom til læreruddannelsen

Af Thomas Bøttcher

Overalt i landet meldes der om en regulær eksplosion i antallet af kvote 2-ansøgere til velfærdsuddannelserne, ikke mindst lærer- og pædagoguddannelserne.

I København oplever Professionshøjskolen UUC en stigning på 67 pct. i antallet af ansøgere til læreruddannelsen, mens 44 pct. flere vil være pædagoger.

Tilsvarende melder Professionshøjskolen Metropol om hele 77 pct. flere kvote 2-ansøgninger til læreruddannelsen end i 2009.

“Vi har målrettet arbejdet med at udvikle nye linjer på læreruddannelsen, som kan tiltrække studerende, der ellers ikke ville søge ind på læreruddannelsen, og det tror jeg, vi har haft succes med”, siger studierektor på Metropol Thøger Johnsen.

Men også andre steder end i hovedstadsområdet meldes der om ansøgerboom.

University College Nordjylland har fået 65 pct. flere ansøgere til læreruddannelsen og 51 pct. flere ansøgere til pædagoguddannelsen. På University College Sjælland (UCS) har man optalt hele 93 pct. flere ansøgere med læreruddannelsen som første prioritet, 40 pct. flere ansøgere til pædagoguddannelsen og 75 pct. flere ansøgere til socialrådgiveruddannelsen.

“Det er utrolig positivt, at flere unge gerne vil tage en velfærdsuddannelse. Og på sigt er det også en rigtig god idé for de unge, for alt tyder på, at der inden for få år vil mangle lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger”, siger UCS-rektor Ulla Koch. Hun peger på, at professionshøjskolerne gennem længere tid har arbejdet på at ændre velfærdsuddannelsernes image hos de unge, men mener dog også, at den økonomiske krise er en vigtig faktor for den positive fremgang.

På University College Lillebælt (UCL), der for nylig vedtog at nedlægge Skaarup Seminarium, er fremgangen i ansøgertallet til læreruddannelsen knap så stor som på de øvrige professionshøjskoler. Her ønsker 13 pct. flere at læse til lærer, mens UCL dog på pædagoguddannelsesområdet med 49 pct. flere ansøgere holder trit med tendensen i det øvrige Danmark.