27.11.2009
Artikel

Bid tænderne sammen

Af Thomas Bøttcher

Kaotisk og uskønt. Det er to af de ord, der går igen, når forhandlingerne om 2,9 milliarder kroner fra Globaliseringspuljen skal beskrives. Ikke mindst på professionshøjskolerne var der spænding om resultatet, fordi der ifølge skolerne var udsigt til nedskæringer på mere end 200 millioner kroner. Uddannelser risikerede at lukke, og de udviklingsaktiviteter, der var sat i gang rundt omkring, måtte lukke igen, hvis der ikke kom penge fra puljen.

Men så gik der taktik, politik og børnecheck i den på Borgen. Det føg med beskyldninger om forligsbrud, forhandlingerne brød sammen, og regeringen truede med en aftale uden Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.

Den bebudede katastrofe blev afværget. Det lykkedes at finde sammen igen og nå en aftale, der sikrer professionshøjskolerne 58 millioner kroner mere om året end nu.

“Jeg er meget glad for, at puljen af ufordelte midler endte med at gå til professionshøjskolerne. De kunne lige så godt være blevet delt med universiteterne”, siger Venstres uddannelsesordfører Anne Mette Winther Christiansen, der samtidig afviser, at tanken var, at der skulle skæres ned på professionshøjskolernes midler.

Spørgsmålet er, hvor pengene efterlader professionshøjskolerne. De ekstra kroner er stadig et stykke fra tallet på ønskesedlen. Heller ikke håbet om en varig basisbevilling til udvikling af uddannelserne blev opfyldt.

“De står lige så stærkt som før”, siger Anne Mette Winther Christiansen”. “Vi er alle sammen meget fokuserede på, at de løfter rigtig mange procent både i uddannelse og job”.

Den nuværende situation byder dog stadig på masser af udfordringer, ifølge Marianne Jelved, uddannelsesordfører for Det Radikale Venstre.

“Professionshøjskolerne må bide tænderne sammen og bruge det næste halve eller trekvarte år på at gøre klart, hvad der står på spil”, siger hun.