13.11.2009
Artikel

Dansk efteruddannelse i førertrøjen

Af Liv Alfast Kretzschmer

Danskerne er vilde med efteruddannelse. Faktisk er Danmark det land i EU, der giver mest efter- og videreuddannelse, viser en ny opgørelse. Næsten hver tredje dansker i arbejde modtog efteruddannelse i en given måned sidste år, og det er en del flere end i fx Norge og Holland, hvor kun hver femte var på skolebænken.

Og det kan have afgørende betydning under en krise som den nuværende, at danskerne ligger forrest i feltet med hensyn til efteruddannelse, mener professor Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus. Til gengæld mener han ikke, at der gøres det rigtige på efteruddannelsesområdet.

“Vi har en stærk kultur omkring efteruddannelse, men vi skal til at sadle om på måden, den gennemføres på. Det kan for eksempel gøres ved at give særlig støtte til de faglige områder, der er mest trængte. Vi kan regulere rigtig meget via statslige puljer og støttemidler. Vi er vant til frivilligheden og fortsætter med at satse på mere af det, vi er vant til i forvejen. Der er sket en massiv transformation af det danske arbejdsmarked de sidste 25 år, og arbejdsmarkedet er i stærk ændring. Større konkurrence og problemer på grund af den finansielle krise. Så langt har vi ikke taget dette massive samfundsskifte alvorligt”, siger han til Agenda.