13.03.2009
Artikel

Napoleons krige på nettet

Af Mette Engell Friis

“Britons strike home, destroy the Gallic Pest, and by your Arms give Europe rest”.

Ovennævnte er ikke en sætning fra en ny britisk hooligan-sang, men derimod de sidste strofer af “A new Patriot Song”, skrevet af en engelsk løjtnant i 1803, mens den britiske hær gjorde sig rede til endnu en krig mod Napoleon.

Sangen er blot et af mange klenodier på en omfattende web-udstilling over Napoleons Krige, som nationalbibliotekerne i Spanien, Portugal, Frankrig, England, Schweiz, Nederlandene, Serbien og Danmark står bag.

I anledning af at det er 200 år siden, de mange krige fandt sted, har bibliotekerne samlet mere end 200 digitaliserede kort, tegninger, stik, noder m.m., som blandt andet giver adgang til unikt materiale som for eksempel den franske forfatningslov (1814), skitser af Francisco de Goya (1810) og militære kort, der viser Napoleons planlagte angreb.

Når man klikker på en side, er det muligt at zoome ind og se forstørrelser af eksempelvis en håndskrevet tekst.

Direkte adgang til udstillingen får man på www.theeuropeanlibrary.org/exhibition/Napoleonic_wars.

Hvis man vil studere de mere end 330 samlinger på originalsproget, kan man læse mere på www.TheEuropeanLibrary.org. Her kan man også finde svar på de mest almindelige spørgsmål om sitet, ligesom der her er en videoguide til førstegangsbrugere, der viser vej til mere materiale på 22 europæiske sprog.