27.02.2009
Artikel

Spar tid og få EU-forskningspenge

Af Mette Engell Friis

Forskning er spændende. Udsigten til at kaste lys over nye problemer eller udlede nye sammenhænge på gamle spørgsmål er selve drivkraften bag forskeres arbejdsglæde.

Men den tid, de får lov at bruge på det, de virkelig brænder for, skrumper og skrumper.

I dag bruger de fleste danske forskere mellem 50 og 75 procent af deres arbejdstid på at søge penge, fordi de selv skal finde helt op til 80 procent af de penge, deres forskning koster.

Sådan var det også for seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet i Århus Katja Einer-Jensen.

Men i stedet for at fortvivle satte hun sig sammen med it-arkitekt Thomas Græbe for at udvikle et program til at strømline ansøgningsprocessen.

Missionen lykkedes, og programmet er døbt MinEUPA (Minimise European Project Administration). Det er et kombineret ansøgnings- og projektstyringsværktøj til at søge penge og afvikle forskningsprojekter via EU’s 7. rammeprogram, der kører frem til 2013.

EU har mange penge til forskning, men ansøgningerne har så omfattende formkrav, der skal overholdes, at man som ansøger let kan drukne i indtastninger og opdateringer. Og det er præcis her, det nye program kommer ind som en redningskrans. Eksempelvis skaber programmet sammenhæng i data, så retter man i sine informationer ét sted, retter programmet det selv de 17 andre steder i ansøgningen. 

Læs om EU’s 7. rammeprogram på http://fi.dk/internationalt/eus7rammeprogramforforskning.