04.10.2017
Blogindlæg

Blog: Nedskæringer på uddannelse er som slankekure for de sultende

Hvis vi skal klare os i den internationale konkurrence, så går det altså ikke, at vi udelukkende har discountuddannelser tilbage at tilbyde. Vi har brug for dygtige faglærte såvel som akademikere, men regeringens milliardnedskæringer på vores uddannelser gør os alle sammen dummere, skriver Lea Friedberg, forkvinde for DM Studerende, på studenterbloggen.

Af Lea Friedberg
Hvad ville du sige til at være på sultegrænsen og så blive sendt på slankekur de næste fem år? 

Vel at mærke uden at du selv havde valgt det og med Lars Løkke til at svinge pisken over dig, hvis du bare rækker hånden ud efter den mindste krumme. Det lyder ikke så fedt, vel? Men billedligt talt er det, hvad vores uddannelser kan se frem til, hvis regeringens forslag til finansloven går igennem.

I sit forslag til finansloven kalder regeringen det en forlængelse af omprioriteringsbidraget på ét år, fra 2020 til 2021. Måske de tænker, at så tør en kiks pakket ind i cellofanwrap af teknokratsprog betyder, at vi sluger deres newsspeak råt, og at de færreste studerende vil protestere – eller overhovedet opdage, at der er noget at protestere over. Men det er der i den grad.

For oversat til gedigent dansk betyder regeringens forslag bare endnu en runde milliardnedskæringer på uddannelse.
I kolde tal 775, 6 mio. kr. mindre til Københavns Universitet. For Aarhus Universitet 592,3 mio. kr. mindre. Professionshøjskolernes regning lyder på 1,8 milliarder kroner! 

For os som studerende betyder det større klasser. Flere studerende pr. underviser. Mindre tid til vejledning. Fyringer på uddannelsesstederne. Dårligere kvalitet. Færre eksaminer med censor på. Og måske at hele uddannelser må lukke ned.

Det anæmiske look var ikke lækkert i 90'erne, og det klæder heller ikke vores uddannelser i dag. 

Hvis "udsultet-chik" er regeringens vision for uddannelsernes udvikling, får det Forsknings- og Uddannelsesminister Søren Pinds evige parole om kvalitet til at klinge både hult og hyklerisk. For hvordan er det lige, at vi skal få mere kvalitet for færre penge? 

Hvis Pind stillede en matematikstuderende det regnestykke, tror jeg, det ville blive vurderet som en ligning, der ikke kan gå op. For kvalitet koster penge. Og det er penge investeret i aktier med stort afkast.

Hvis vores samfund i fremtiden skal leve af viden og kunne kvalificere os i den internationale konkurrence, så går det altså ikke, at vi udelukkende har discountuddannelser tilbage at tilbyde. Der skal næring til tæring, men vores uddannelser sygner hen, mens regeringen bruger milliardnedskæringerne til at føje de våde drømme om billigere biler.

Der er ingen vej uden om det: Uddannelseskvalitet kræver investeringer, ikke nedskæringer.

Derfor kæmper vi sammen med resten af Uddannelsesalliancen imod regeringens planer om at at fortsætte milliardbesparelserne på vores uddannelser.

Uddannelsesalliancen holder demonstration i morgen eftermiddag, torsdag den 5. oktober 2017, rundt om i landet. Interesserede kan læse mere på deres Facebook-side.