02.03.2017
Blogindlæg

Hvad er din barselstype?

Rød, gul, grøn, blå. Der findes flere typer blandt DM´s medlemmer, som er på barsel. Det fandt DM´s karriererådgiver Cecilie Burkal Cohrt ud af, da hun skulle lave en barselsvorkshop.

Af Karrierebloggen

Kender I det med at på afstand er alting klart? Sådan er det lidt at være på barsel. Når man ikke behøver at gå på arbejde hver dag, så finder man pludselig ud af, hvad man savner …. eller bestemt ikke savner.

Jeg er i gang med at forberede en barselsworkshop. En workshop fra 11-13, hvor man kan tage sin unge med og få input til karrieren og frokost, man ikke selv skal lave. Derfor er jeg i gang med at tænke i målgrupper og arbejder med at finde en fællesmængde for de forskellige ”barselstyper”. Det er jo altid lidt følsomt at dele folk op i typer, så DISCLAIMER: Der er ikke en type, der er mere rigtig end en anden. De fleste er nok en blanding af flere typer. Og jeg bruger farver alene, fordi det er nemmere for mig at huske.

Heldigvis har jeg fået lidt hjælp fra et af DM’s seje medlemmer, som kom forbi til et besøg på mit kontor, hvor hun fortalte, hvad hun drømte om af en barselsworkshop. Nå, men here goes: Barselstyper!

Den grønne

Den grønne oplever barslen som et pusterum fra et job, som h*n ikke er så glad for – eller er ikke kommet ind på arbejdsmarkedet endnu. Den grønne ved, at der skal ske noget nyt, når h*n kommer tilbage fra barsel og skal balancere det at holde barsel med at være aktivt jobsøgende. Får engang imellem dårlig samvittighed over ikke at være 100 pct på barsel – eller over ikke at gøre nok i forhold til at finde et nyt job. Har brug for afklaring i forhold til, hvor det nye job skal være og hjælp til at lægge en strategi.

Den gule
For den gule er barslen skøn, og h*n gruer at skulle tilbage. Ikke fordi, det ikke er fedt at være professionel og på arbejdsmarkedet, men fordi det bliver svært at tage på arbejde og ikke være sammen med sit barn. Har brug for at høre andres historier om, hvordan de har fundet en balance mellem arbejdsliv – og familieliv efter endt barsel. Den gule overvejer måske at gå på deltid, starte freelance eller egen virksomhed  -  eller holde en pause fra arbejdsmarkedet, men er bange for at falde bagud og ikke komme ind på arbejdsmarkedet igen.

Den røde
Den røde er på barsel fra et job, som h*n er rigtig glad for, at det fylder i dagligdagen, at den røde savner sine kolleger og sit professionelle jeg. Den røde savner et sted at kunne føle sig professionel og gerne, hvor man kan tage sit barn med. Den røde glæder sig til at komme tilbage på job, selvom barsel også er dejligt, og har måske dårlig samvittighed over at have det sådan. Den røde vil gerne holde kontakten til arbejdspladsen under barslen, og det kribler i fingrene for at hoppe ind i mailboksen.

Den blå
Den blå tænkte ikke så meget over det før barslen, men nu hvor der er skabt afstand til arbejdslivet, er det som om, der er nogle ting ved jobbet, der ikke helt gør det for den blå mere. Enten på grund af opgaverne, kollegerne, chefen eller området. Den blå har brug for et overblik over, hvor man ellers kan finde et job med nogle af elementerne fra det gamle job, men måske ikke dem alle sammen. Den blå har også brug for afklaring af, hvad det rigtige sted for ham/ hende er.

Du kan tilmelde dig workshoppen, der foregår den 28. marts og 30. marts på DM’s hjemmeside.

Cecilie Burkal Cohrt, karrierekonsulent i Dansk Magisterforening