06.02.2017
Blogindlæg

Fremtiden tilhører den, der skaber den

Dansk Magisterforenings karriereenhed giver dig her sin survival-guide til fremtidens arbejdsmarked. Den indeholder fire gode råd til, hvordan du selv kan blive medskabende på din egen fremtid.

Af Karrierebloggen
Efter 2016 er det svært at konkludere andet end, at selv de bedst lagte planer, kan blive fuldstændig nedtromlet af uforudsete begivenheder og strømninger, man ikke selv føler, at man har nogen som helst indflydelse på. Hvad end det handler om amerikanske præsidentvalg eller fyringsrunde nummer 5 på din arbejdsplads, så er det svært at finde den pålidelige kilde, der kan give en ro i maven og hjælpe med at forudse fremtiden og foretage valg.

Det kan vi også mærke i karriererådgivningen. Der er rigtig mange, der gerne vil have hjælp til at vælge, hvilke kompetencer de skal satse på fremover. Hvordan de gør sig selv uundværlige på arbejdsmarkedet, så de har en eller anden form for sikkerhed, at der er behov for netop deres kompetencer fremover.

Og selvom det er svært at sige noget generelt, så har vi alligevel lavet en lille survival-guide til fremtidens arbejdsmarked. Og jeg kan godt afsløre, at bolden ligger på din egen banehalvdel – fremtiden tilhører nemlig den, der er medskabende i stedet for afventende. Derfor var temaet for den årlige dag for tillidsrepræsentanter i DM, også kaldet TR-dagen, i 2016 også medskabelse, og hvordan man hægter sig på de store dagsordner.

Så her er vores survival-guide til fremtidens arbejdsmarked:
 1. Bliv din egen fremtidsforsker
  I stedet for at vente på at andre fortæller dig, hvor din branche er på vej hen, så stol på dine egne observationer. Læg mærke til, hvilke udfordringer og muligheder der er i din branche og funktion lige nu. Hvilke udefrakommende faktorer presser og giver muligheder? Hvis du fx kan se, at din funktion bliver digitaliseret, så overvej hvilke muligheder organisationen ellers har, og hvordan du vil løse dem.
 2. Tænk og tal i løsninger ikke problemer
  Hvis du vil være rigtig attraktiv på fremtidens arbejdsmarked, er du den, der kan finde behovene og sætte sine egne kompetencer ind som løsningen.  Heldigvis taler det til den udvikler mange akademikere har i maven, og det er ikke det samme som altid at have ja-hatten på. Du er sikkert rigtig god til at spotte problemer og udfordringer. Næste gang så spørg dig selv: Hvordan ville jeg løse problemet, hvis jeg bestemte? Og så kan du jo eksperimentere med at præsentere din chef for et løsningsforslag i stedet for kun en problemdiagnose.
 3. Hægt dig på de store dagsordner
  Som Karsten Brask Fischer sagde på TR-dagen: ”Hvad er de store strategiske udfordringer i din organisation?  Og hvordan løser vi dem?”  Det kan være svært, hvis man sidder langt fra ledelsen, men det er god træning i at tænke sine kompetencer som løsningen på fremtidens problemer. Drømmer du om at gå selvstændig, så overvej hvad der irriterer dig i din dagligdag, og hvordan man kan løse det.
 4. Gå fra passiv til aktiv
  I stedet for at tage en efteruddannelse og vente på, at der dukker et jobopslag op, der passer til netop din profil, så arbejd aktivt for at skabe en platform for dig selv. Slip kreativiteten løs og lad dig selv få gode idéer og skab netværk omkring de spørgsmål, der interesserer dig.
God fornøjelse – og husk, at hvis du vil have hjælp til at komme i gang, så kan du altid booke din egen personlige karrieresamtale på dm.dk/karriere.
Cecilie Burkal Cohrt er karrierekonsulent i DM og blandt andet ansvarlig for DM's mentorprogram

Alle blogindlæg er udtryk for skribenternes egen holdning. Bland dig gerne i debatten, men hav fokus på sagen og argumenterne. Vi sletter personangreb, diskriminerende udsagn og indspil uden relevans for diskussionen. God debat!