01.02.2016
Debatindlæg

Ansvarlige investeringer bør også gælde forsikrings­selskaber

"Bliver vi valgt, vil vi arbejde for et forsikringsselskab, hvor det bliver lettere for medlemmerne at sikre sig, at forsikringskronerne går til samfundsnyttige investeringer og bidrager til den grønne omstilling. For ansvarlige investeringer bør også gælde forsikringsselskaber", skriver Bjarke Lindemann Jepsen og Søren Nielsen-Gravholt i dette debatindlæg.

Af Bjarke Lindemann Jepsen og Søren Nielsen-Gravholt

Det er ikke kun vores pensionsselskaber, der bør investere vores fælles formuer på en ansvarlig og bæredygtig måde. Forsikringsselskaber bør også investere, så de gør gavn i det samfund, vi lever i. Derfor stiller vi op til generalforsamlingen i LB Foreningen, der står bag Lærerstandens Brandforsikring.

Flittige læsere af Magisterbladet fulgte sikkert med, da der sidste år var storm om MP Pension. Bestyrelsen overhørte en vedtagelse på pensionskassens generalforsamling og fastholdt de kulsorte investeringer. Derfor er det godt, at balladen har ført til, at Ingrid Stage og en lang række andre fortalere for ansvarlige grønne investeringer nu er valgt til MP Pensions bestyrelse.

Det har også betydet, at flere har set vigtigheden af at holde et vågent øje med de bestyrelser, der forvalter vores formuer. Det er blevet tydeligt, at rigtig mange pensionskunder ikke mener, at man kun skal fokusere enøjet på det højeste afkast. Vores penge skal også arbejde for et bedre og mere bæredygtigt samfund.

Men pensionskasserne er ikke de eneste kundeejede selskaber, der har brug for at komme tilbage til sine demokratiske rødder og den stolte danske tradition for at samle vores kræfter i demokratiske fællesskaber. Danskere skabte selv demokratiske sparekasser, kreditforeninger og forsikringsselskaber. Og selvom de mange demokratiske virksomheder lever et stille liv, er der ingen tvivl om, at deres eksistens har præget Danmarks erhvervsudvikling i mere end et århundrede. Et århundrede, hvor verden har forandret sig.

Bliver vi valgt, vil vi arbejde for et forsikringsselskab, hvor det bliver lettere for medlemmerne at sikre sig, at forsikringskronerne går til samfundsnyttige investeringer og bidrager til den grønne omstilling. For ansvarlige investeringer bør også gælde forsikringsselskaber. Ansvarlighed og fællesskab er nemlig et af de bedste værn imod ulykker.

Vi skal derfor være nøgterne i vores investeringsstrategi og ikke blindt gå efter største, kortsigtede profit. Det kræver vilje til sociale og grønne investeringer. LB Foreningen har nemlig gennem årene opsparet over tre milliarder kroner, som investeres uafhængigt af de præmier kunderne betaler og de forsikringssummer uheldige medlemmer modtager. Også her er det brug for en indsats. 

Og selvom Lærerstandens Brandforsikring allerede er kendt for sit samfundssind, fortsætter og styrkes det kun, hvis vi som medlemmer bidrager aktivt til, at vores forsikringsselskab fortsætter ad den vej. LB Foreningen har efter vores mening brug for at bringe sit stærke fundament som gennemsigtigt og medlemsdemokratisk forsikringsselskab ind i det nye årtusinde. Det er derfor, vi stiller op til generalforsamlingen.