Gå til sidens indhold
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.
082018_p28

Druk og vilde vikingelege: Er studiestart for alle?

En tredjedel af de studerende har højst en enkelt ven på deres studie, viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening. Så er universiteterne gode nok til at få alle med i fællesskabet under studiestart? Magisterbladet har været med til intro på RUC.

Emneord:

Hun er omringet af en hær af råbende unge iført krigsmaling. Hun vil flygte, men hvordan? 

Camilla Lærkesen er startet på RUC få dage forinden og står nu i Folkeparken i Roskilde. I dag skal de nye studerende konkurrere mod hinanden i forskellige discipliner. Det gælder især om at råbe højt og turde sætte sig selv i centrum. Camilla Lærkesen har ikke lyst til det. Hun vil faktisk bare gerne hjem. Endelig tager hun mod til sig.

“Jeg skal lige på toilettet”, siger hun til en rusvejleder.

Hun går hen til toilettet og lige forbi det. Ud af parken og ind i Roskilde. Hun ved ikke, hvor hun er. Hun ved bare, at hun skal hjem.

Camilla Lærkesen er blandt den fjerdedel af danskerne, som er introverte. Det vil sige, at hun samler energi, når hun er alene, og foretrækker mindre sociale forsamlinger. Det gør det svært for hende at deltage i universiteternes sociale introarrangementer. Og det gør det igen svært for hende at få venner og i sidste ende at gennemføre en uddannelse.

Camilla Lærkesen er ikke den eneste, som har svært ved at være udadvendt og få nye venner. Faktisk svarer en tredjedel af de adspurgte studerende i DM’s nye studiestartsundersøgelse, at de kun har én eller ingen venner på studiet. 14 procent af de studerende har slet ingen venner på studiet. En fjerdedel af dem føler sig ikke tilpas på deres studie, svarer de.

Det har konsekvenser for deres trivsel. Det samme gør sig kun gældende for tre procent af de studerende med flere venner.Tog grædende hjem
Det lykkedes til sidst Camilla Lærkesen at finde Roskilde Station og tage toget hjem. Hun græd hele vejen.

“Hvis du ikke kunne lide konkurrencerne, vil du slet ikke kunne lide rusturen”, sagde en rusvejleder efterfølgende til hende. Hun tog derfor ikke med på rusturen. I stedet følte hun sig som en fiasko og endte med ikke at få nogen studievenner.

Til sidst droppede hun ud af RUC, hvilket hun i dag tror især skyldtes manglen på venner og den dårlige start på uddannelsen.

Det er fem år siden, at Camilla Lærkesen startede på RUC. Meget er sket siden da i hendes liv: Hun har gennemført en bachelor på KU og er godt på vej med sin kandidat.

Siden da har der også været en offentlig kritik af studiestarten på flere universiteter. For nylig ærgrede Amalie Himmelstrup sig for eksempel i en kronik i Politiken over, at rusture var målrettet de ekstroverte. Og der er da også sket ændringer på RUC’s introforløb: I år har der været stort fokus på inklusion, oplyser Studenterrådet ved RUC.

Resultatet af inklusionsindsatsen er ifølge Studenterrådet blandt andet større opmærksomhed på sårbare studerende, ingen alkohol som en fast del af konkurrencerne – men forsat alkohol ved siden af dem – og en kultur, hvor det skal være o.k. at sige fra.

Magisterbladet tager med for at se, hvordan RUC’s introlege, den såkaldte vikingeregatta, afholdes i dag. Vi er i Roskildes Folkepark anno 2018.

Intro, introverte og inklusion
Brølene fra de nye studerende gjalder dog ud over parken, som var det et hold vikinger anno 818, der netop havde sat fod på kristent land.

Over hele parken dyster udklædte hold mod hinanden i traditionelle discipliner som tovtrækning. Og i de mere alternative, som hvem der er bedst til at forme menneskemønstre op ad bakkerne omkring parkens amfiteater.Rusarrangementer som dette er blandt de situationer, som kan være svære for introverte, mener Anna Vedel, postdoc ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet.

“Ved studiestart møder man en masse nye mennesker på en gang, og man skal være helt vildt intenst sammen med dem. Det vil være rigtig hårdt for en, der er introvert”, fortæller hun.

Anna Vedel har i sin ph.d. undersøgt, hvordan forskellige personlighedstyper klarer sig på universitetet. Karaktermæssigt klarer introverte sig nogenlunde lige så godt som ekstroverte. Men det sociale aspekt er en anden sag.

“Meget firkantet sagt viser forskningen, at ekstroverte generelt har bedre trivsel end introverte og også klarer sig bedre socialt og netværksmæssigt. Men man skal huske på, at der er stor variation bagved sådan nogle generelle tal”, fortæller hun.

Man ved dog, at introforløbet har en væsentlig betydning for, om man klarer sig igennem sit studie. En god start på studiet giver større sandsynlighed for at gennemføre. Det slog Danmarks Evalueringsinstitut fast i en undersøgelse sidste år.

Det er også en af grundene til, at introarrangementer er så vigtige, mener arrangørerne af RUC’s introforløb. Magisterbladet møder nogle af dem midt i vikingeregattaens tumult.

“Vi har haft stort fokus på inklusion i år. Inklusion forstået på den måde, at der skal være plads til alle kulturer. Til dem, der vil feste vildt, og til dem, der er mere tilbageholdende”, råber Lotte Tecza Krause, der er inklusionsansvarlig, over skrig og festmusik i baggrunden.

“I år har vi indført en inklusionsansvarlig, som samarbejder med rusvejledere på hvert hold, således at alle hold har en rusvejleder med inklusion som sit fokusområde”, forklarer Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Studenterrådet ved RUC.

Magisterbladet tager en tur rundt i Folkeparken for at se, hvordan dét ser ud i praksis.

Vikingeleg og druk
Årets introsang på RUC er norsk, festlig og bliver spillet på repeat over store højtalere placeret på toppen af Folkeparkens amfiteater og fra en hjemmebygget brandbil.“Er du hypp på å gjøre noe ulovlig?” spørges der i sangen til de muntre toner af noget, der minder om techno-slager.

Rusvejledere udklædt som elge hælder sprut og shots direkte i svælget på de nystartede. Overalt danses og dystes der.

Ældre ægtepar, der er på eftermiddagstur i parken, ser chokerede ud, men de studerende smiler næsten alle stort.

“Det er bare det bedste nogensinde!” siger en pige, imens nogle af hendes holdkammerater er i færd med at lave en forhindringsbane for modstanderne. Hun har allerede fået en god ven, som hun nu står og hepper sammen med.En mand udklædt som Frihedsgudinden synes, at introperioden er så sjov, at han har meldt sig som “aktivist” – det vil sige, at han hjælper med og deltager i festerne, men hverken er rusvejleder eller nystartet.“Det er fucking fedt!” siger han.

Andreas Bülow er enig. Han er startet på den humanistiske bachelor, og hans øjne og arme konkurrerer om at være de vildeste, når han forklarer introfællesskabet.


Andreas Bülow

“Det er ens eget valg at deltage i dag. Men det styrker virkelig sammenholdet, når man deltager”, fortæller han, imens han jovialt lægger en arm om Magisterbladets udsendte.

Han har været aktiv i dagens lege, og det er han glad for.

“Det giver mig et personligt boost, når jeg deltager. En følelse af at lykkes med noget og af at være med i et fællesskab. Når folk er glade, så er jeg glad”, råber han.

Han har allerede skabt forbindelser, mener han. Forbindelser til alle typer. Som mange andre, Magisterbladet taler med, bemærker han, at der er god plads til forskellighed på RUC.

Fællesdans
Holdene har nu været rundt til alle konkurrencer, og de samles i amfi­teatret. Der skal være fællesdans i midten. De fleste går derned, men nogle bliver siddende på tribunerne. ­Magisterbladet skal til at inter­viewe en gruppe piger, der sidder stille og ser til, men en rusvejleder springer ind og siger, at vi ikke må snakke med dem.Efter fællesdansen bliver det annonceret, hvilken placering de enkelte hold har fået i legene. Mange sidder i grupper på tribunerne, men enkelte har også trukket sig lidt tilbage og sidder for sig selv. En af dem er Martin Gravengaard, der med lidt mindre armbevægelser end Andreas Bülow fortæller, at han har haft en god dag.


Martin Gravengaard skal ud at drikke øl med sin “tryghedsgruppe” – en lille gruppe af medstuderende fra RUC.


“Det har været virkelig sjovt og hyggeligt. Så sjovt, at man egentlig ikke tænker over, at man er træt. Det kommer nok først, når man ligger i sin seng”, siger han og sipper eftertænksomt af sin øl.

Han er startet på humanistisk-teknologisk bachelor og føler, at han allerede har fået venner. Blandt andet i sin tryghedsgruppe – en lille, fast gruppe af medstuderende, som man bliver inddelt i, og som man foretager sig flere sociale ting med. Om lidt skal han ud at drikke øl med dem.

Tilbage hos Camilla Lærkesen overvejer hun, om den ubehagelige situation for fem år siden kunne have været undgået med RUC’s nye inklusionsindsats.

Hun mener ikke, at de alkoholfrie konkurrencer ville have gjort en forskel. I så fald ville hun bare have haft lidt dårlig samvittighed over, at andre skulle tage særlige hensyn til hende. Til gengæld er hun meget optimistisk over fokus på inklusion.

“Man kunne se på mig, at jeg ikke havde det godt. Så jeg havde sat rigtig meget pris på, hvis nogen havde taget fat i mig og spurgt til, hvordan jeg havde det”, siger hun.

Tak fordi du læste artiklen!

Var artiklen relevant?

Del den med andre ...

Link kopieret!
Annonce
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Jobannoncer

Professionshøjskolen University College Nordjylland

Er du uddannet forsker? Og brænder du for, at dine forskningsresultater...

Professionshøjskolen University College Nordjylland

Statens Naturhistoriske Museum

PA for museumsdirektøren på Statens Naturhistoriske Museum

Statens Naturhistoriske Museum

Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsen

Erfaren VVM-medarbejder til Miljøstyrelsens enhed Landskab & Skov

Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsen

Læs om

Adjunkter Administration Administration, organisation og politik Afskedigelse A-kasser Aktivering Ansættelsesforhold Antropologi Arbejdsliv Arbejdsmarked Arbejdsmarked Arbejdsmarked Arbejdsmarked, udland Arbejdsmiljø Arbejdstid Arkæologi AU Bachelorer Barsel Beskæftigelse Biblioteker og arkiver Biografi Biologi Blog og debat CBS CV Dagpenge Dannelse Dansk Magisterforening Dansk Magisterforening Det' mit job Dimittender Diskrimination DM på sagen DM Studerende DR DTU DTU Efterløn Efteruddannelse E-læring Etik EU Filosofi Fleksjob Formidling Forskning Forskningfrihed Freelancere Guide Historie Humaniora Højskoler Idræt Integration It IT ITU IT-Universitetet Iværksættere Jobsøgning Jura Kandidater Karriere Klima, miljø og energi Kommuner Kommuner Kommunikation Kommunikation Kommunikation Kronik KU Kultur Kultur Kultur og sundhed Kulturhistorie Kunst Københavns Universitet Ledelse Ledelse Ledere Ledighed Lektorer Lifescience Medico Ligestilling Litteratur Løn Magister med profil Medbestemmelse Medievidenskab Mentorer Miljø Miljø Miljø og natur Museer Musikhistorie Månedens iværksætter Naturvidenskab Naturvidenskab Naturvidenskab og teknik Netværk NGO NGO Offentligt ansatte Ophavsret Overenskomst Pension Pensionister Ph.d. Politik Politik Praktik Prekariat Priser Privatansatte Professionshøjskoler Professorer Psykisk arbejdsmiljø Psykologi Pædagogik Pædagogik Regioner Regioner Rejsebøger Religion Roskilde Universitet RUC Samfund Samfundsvidenskab scient. SDU Selvstændige Selvstændige og freelancere Seniorer Skønlitteratur Sociale medier Sociologi Sprog Sprog Sprog og kommunikation Stat Staten Stress Studerende Studerende SU Sundhed Sundhedsvidenskab Syddansk Universitet Sygdom Tidsbegrænset ansat Tillidsrepræsentanter Uddannelse Uddannelse Uddannelse og forskning Uddannelse, didaktik og forskning Undervisning Universiteter Videnskabsteori Whistleblower Ytringsfrihed Økonomi Aalborg Universitet Aarhus Universitet AAU
Annonce
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen