Gå til sidens indhold
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.
Studernede-green-chameleonUnsplash

GDPR: Slut med adgang til gamle specialer

Studerende kan i øjeblikket ikke låne specialer på universitetsbibliotekerne, fordi mange specialer indeholder personoplysninger. Det Kgl. Bibliotek har gemt specialerne væk, indtil der findes en løsning.

Emneord:
IT It
Den nye persondataforordning fra EU (GDPR) rammer nu udlån af specialer og enkelte prisopgaver og ph.d.-afhandlinger fra universitetsbibliotekerne, skriver Information

Det skyldes, at flere specialer indeholder personoplysninger som cpr-numre og adresser, og derfor skal der indhentes tilsagn fra de pågældende personer, efter at EU’s nye persondataforordning er trådt i kraft.

”Specialeskriverne har gennem årtier givet deres accept til, at vi må udlåne det, men der er først nu kommet fokus på de personoplysninger, der fremgår af specialerne. Derfor har vi spurgt Datatilsynet om råd. I værste fald skal vi have fat i alle de mennesker, og da det drejer sig om mange tusinde over flere årtier, vil det være ekstremt omfattende og kan meget vel vise sig at være umuligt”, siger databeskyttelsesrådgiver på Det Kgl. Bibliotek, Ole Holm til Information.

Studerende er de mest ivrige lånere, og derfor er bibliotekernes holdning også, at adgangen til specialerne er vigtig for de studerende, og at der derfor skal findes en brugbar løsning. 

”Vi er interesserede i at få det afklaret hurtigst muligt, så vi forhåbentlig snart igen kan åbne for adgangen til specialerne”, siger Ole Holm til Information.

Studerende henter inspiration i gamle specialer
Forkvinden for DM Studerende Lea Brith Friedberg, håber også meget, at der snarest findes en løsning for de studerendes skyld. Hun har netop selv afleveret speciale, hvor hun også brugte muligheden for at låne andres speciale. 

”Helt fra da jeg besluttede mig for genstandsfeltet for mit speciale, surfede jeg rundt og lod mig inspirere i min tidlige litteratursøgning. Det var også en hjælp til at se, hvor jeg kunne bidrage med nye perspektiver, så jeg ikke risikerede at lavede et projekt, der allerede var lavet”, siger Lea Brith Friedberg.

”Så det er bestemt et problem, at vi ikke længere har adgang til specialerne. Som studerende kan der være en stor inspiration i at orientere sig i de åbne specialer. Her kan man lade sig inspirere af andre studerendes overvejelser, finde relevant litteratur eller interessenter til egen opgave”, mener forkvinden for DM Studerende. 

Det er primært tidligere studerendes specialer, der er berørt af GDPR-problematikken, da de fleste ph.d.- og doktorafhandlinger er udgivet på forlag.

Tak fordi du læste artiklen!

Var artiklen relevant?

Del den med andre ...

Link kopieret!
Annonce
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Jobannoncer

Syddansk Universitet

Institutleder ved Biologisk Institut

Syddansk Universitet

Grønlands Selvstyre, Råstofstyrelsen

Råstofstyrelsens Afdeling for Teknik og Tilsyn søger en barselsvikar

Grønlands Selvstyre, Råstofstyrelsen

Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet

Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet søger to akademiske...

Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet

Læs om

Adjunkter Administration Administration, organisation og politik Afskedigelse A-kasser Aktivering Ansættelsesforhold Antropologi Arbejdsliv Arbejdsmarked Arbejdsmarked Arbejdsmarked Arbejdsmarked, udland Arbejdsmiljø Arbejdstid Arkæologi AU Bachelorer Barsel Beskæftigelse Biblioteker og arkiver Biografi Biologi Blog og debat CBS CV Dagpenge Dannelse Dansk Magisterforening Dansk Magisterforening Det' mit job Dimittender Diskrimination DM Kongres DM på sagen DM Studerende DR DTU DTU Efterløn Efteruddannelse E-læring Etik EU Filosofi Fleksjob Formidling Forskning Forskningfrihed Freelancere Guide Historie Humaniora Højskoler Idræt Integration It IT ITU IT-Universitetet Iværksættere Jobsøgning Jura Kandidater Karriere Klima, miljø og energi Kommuner Kommuner Kommunikation Kommunikation Kommunikation Kronik KU Kultur Kultur Kultur og sundhed Kulturhistorie Kunst Københavns Universitet Ledelse Ledelse Ledere Ledighed Lektorer Lifescience Medico Ligestilling Litteratur Løn Magister med profil Medbestemmelse Medievidenskab Mentorer Miljø Miljø Miljø og natur Museer Musikhistorie Månedens iværksætter Naturvidenskab Naturvidenskab Naturvidenskab og teknik Netværk NGO NGO Offentligt ansatte Ophavsret Overenskomst Pension Pensionister Ph.d. Politik Politik Praktik Prekariat Priser Privatansatte Professionshøjskoler Professorer Psykisk arbejdsmiljø Psykologi Pædagogik Pædagogik Regioner Regioner Rejsebøger Religion Roskilde Universitet RUC Samfund Samfundsvidenskab SDU Selvstændige Selvstændige og freelancere Seniorer Skønlitteratur Sociale medier Sociologi Sprog Sprog Sprog og kommunikation Stat Staten Stress Studerende Studerende SU Sundhed Sundhedsvidenskab Syddansk Universitet Sygdom Tidsbegrænset ansat Tillidsrepræsentanter Uddannelse Uddannelse Uddannelse og forskning Uddannelse, didaktik og forskning Undervisning Universiteter Videnskabsteori Whistleblower Ytringsfrihed Økonomi Aalborg Universitet Aarhus Universitet AAU
Annonce
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen