Gå til sidens indhold
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Danskerne skal halvere de røde bøffer

Der skal halvt så mange røde bøffer på bordet, hvis det skal have en positiv indvirkning på klimaet, påpeger klimaforsker, som synes ideen om skatter på rødt kød er god.

Emneord:

Indfør skatter på rødt kød. Så kontant lød udmeldingen mandag fra Det Etiske Råd. Rødt kød er en væsentlig bidragsyder til de globale klimaproblemer, og derfor skal der lægges afgifter på kød fra firbenede dyr i Danmark, ligesom vi kender det for tobak, alkohol og benzin. 

Den idé er god. Det mener professor og klimaforsker på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.  Ifølge ham bør danskerne halvere sit forbrug af rødt kød hvis det skal have en positiv indflydelse for klimaet. 

"Jo længere tid et dyr har levet, inden det bliver slagtet, desto mere belastende er det for klimaet.  Derfor er fx kyllinger mindst belastende, mens kød fra kvæg, der har gået i naturen i lang tid noget af det mest belastende", siger Jørgen E. Olesen, som bl.a. forsker i tilpasning af landbrugets produktionssystemer til klimaændringer. 

Boner klarest ud
Ifølge en ny rapport fra Det Etiske Råd bør danskerne gøre mere for at skåne miljøet og et godt sted at starte, er ifølge en pressemeddelelse fra rådet, at spise mindre oksekød.

Fødevarer står generelt for 19-29 procent af den globale udledning af drivhusgasser, og heraf udgør produktionen af oksekød alene 10 procent.

"Klimamæssigt er oksekød den fødevare, der boner klarest ud. En afgift på oksekød vil dels være med til at nedbringe forbruget og samtidig have en stor symbolværdi og være med til at sætte fokus på, at vores fødevareforbrug er en væsentlig bidragyder til klimaproblemerne", udtaler formand for arbejdsgruppen Mickey Gjerris i en pressemeddelelse, som er  og til daglig lektor i bioetik på Københavns Universitet.

Urealistisk
Selvom Jørgen E. Olesen synes om ideen om skatter på rødt kød, så tror han at beskatning er urealistisk. 

"Det er politisk for kontroversielt. Men det er interessant at Det Etiske Råd begynder at blande sig i skattepolitikken", siger Jørgen E. Olesen.

Han påpeger, at forskning viser, husdyrproduktion er ansvarlig for 18 procent af de globale drivhusgasemissioner. Rødt kød er typisk 5-30 gange mere belastende for miljøet end vegetabilske produkter.

Jørgen E. Olesen er derfor helt enig i, at der er brug for incitamenter, hvis forbruget af klimabelastende kød skal reduceres. Spørgsmålet er, hvilke incitamenter er bedst.

Skal forbruget af rødt kød sættes ned, handler det ifølge ham ikke så meget om at formane forbrugerne om rødt køds negative indflydelse på klimaet. Det handler om at overbevise forbrugerne om, at for stort indtag er usundt for kroppen.

"De fleste forbrugere er sikkert fuldstændig ligeglade med klimaet i sammenhængen med indtag af kød. Det er for abstrakt. Men rødt kød er i flere studier er påvist at øge dødeligheden. Vi skal spise mere kylling og fjerkræ fremfor oksekød, og den bevægelse er faktisk allerede i gang”, siger klimaforskeren.  

Mere offensivt

Han mener også ønsker at fødevareindustrien agerer mere offensivt. Det skal være meget nemmere for at få erstattet kød med andre former for produkter.

"Det kræver mere fokus i fødevareindustrien, for det gælder især om at ændre vores forbrugsmønstre", siger Jørgen E. Olesen.

Tak fordi du læste artiklen!

Var artiklen relevant?

Del den med andre ...

Link kopieret!
Annonce
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Læs om

Adjunkter Administration Administration, organisation og politik Afskedigelse A-kasser Aktivering Ansættelsesforhold Antropologi Arbejdsliv Arbejdsmarked Arbejdsmarked Arbejdsmarked Arbejdsmarked, udland Arbejdsmiljø Arbejdstid Arkæologi AU Bachelorer Barsel Beskæftigelse Biblioteker og arkiver Biografi Biologi Blog og debat CBS CV Dagpenge Dannelse Dansk Magisterforening Dansk Magisterforening Det' mit job Dimittender Diskrimination DM Kongres DM på sagen DM Studerende DR DTU DTU Efterløn Efteruddannelse E-læring Etik EU Filosofi Fleksjob Formidling Forskning Forskningfrihed Freelancere Guide Historie Humaniora Højskoler Idræt Integration It IT ITU IT-Universitetet Iværksættere Jobsøgning Jura Kandidater Karriere Klima, miljø og energi Kommuner Kommuner Kommunikation Kommunikation Kommunikation Kronik KU Kultur Kultur Kultur og sundhed Kulturhistorie Kunst Københavns Universitet Ledelse Ledelse Ledere Ledighed Lektorer Lifescience Medico Ligestilling Litteratur Løn Magister med profil Medbestemmelse Medievidenskab Mentorer Miljø Miljø Miljø og natur Museer Musikhistorie Månedens iværksætter Naturvidenskab Naturvidenskab Naturvidenskab og teknik Netværk NGO NGO Offentligt ansatte Ophavsret Overenskomst Pension Pensionister Ph.d. Politik Politik Praktik Prekariat Priser Privatansatte Professionshøjskoler Professorer Psykisk arbejdsmiljø Psykologi Pædagogik Pædagogik Regioner Regioner Rejsebøger Religion Roskilde Universitet RUC Samfund Samfundsvidenskab SDU Selvstændige Selvstændige og freelancere Seniorer Skønlitteratur Sociale medier Sociologi Sprog Sprog Sprog og kommunikation Stat Staten Stress Studerende Studerende SU Sundhed Sundhedsvidenskab Syddansk Universitet Sygdom Tidsbegrænset ansat Tillidsrepræsentanter Uddannelse Uddannelse Uddannelse og forskning Uddannelse, didaktik og forskning Undervisning Universiteter Videnskabsteori Whistleblower Ytringsfrihed Økonomi Aalborg Universitet Aarhus Universitet AAU
Annonce
Accepter cookies for at dette indhold vises korrekt.

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen